Богдан Боберський

Transkrypcje nazwiska:

Zawód / tytuł:

архітектор

Grupa społeczna:

ludzie kultury i sztuki

Miejsce narodzin:

Поляни біля Кросна

Data narodzin:

31 жовтня 1922

Data śmierci:

18 квітня 2020

Czas pochówku:

po 1947

Dane związane z nagrobkiem

Tekst inskrypcji (brzmienie oryginalne):

BOHDAN BOBERSKI
*31.X. 1922 +18.IV.2020

 

 

Tekst inskrypcji (tłumaczenie):

БОГДАН БОБЕРСЬКИЙ
*31.X. 1922 +18.IV.2020

Rok powstania grobu:

Autor projektu:

Charakter grobu:

mogiła pojedyncza

Rodzaj grobu:

kamienny

Opis elementów grobu:

Гранітний постамент, стела та надгробок.

Opis otoczenia grobu:

Nota biograficzna:

Богдан Боберський народився 31 жовтня 1922 року в селі Поляни біля Кросна на Лемківщині в родині Юліана та Яніни Ґенсьорської. Батько був греко-католицьким священником, парохом у цьому селі. Дитинство Богдан провів у Яблониці Польській, Тарнаві, а потім у Львові, де здобув середню освіту.
На початку війни, у 1939 році, він поїхав до Радома, до дядька Олександра, який був головним архітектором у цьому місті. Тут він почав навчатися в хіміко-шкірному технікумі, а після закінчення школи працював на заводі.
Після визволення поїхав до Вроцлава, щоб вивчати архітектуру у Вроцлавському політехнічному університеті. Після його закінчення у 1952 році був направлений на роботу до Варшави. Тут він почав працювати у проєктному бюро «Місто-проєкт-Столиця», створеному для відбудови Варшави після війни. У цьому офісі створено проєкти реконструкції Старого та Нового міста. Багато з них – кінотеатри, кафе, ресторани, будинки культури – авторства Богдана Боберського.
В одному із спроєктованих ним житлових будинків він отримав від міністра культури частину мансарди, в якій розробив цікавий і оригінальний житловий інтер’єр. Із часом ця адреса стала відомою для багатьох українців з усього світу. Від 1956 року, коли було засновано Українське суспільно-культурне товариство, став його активним учасником. Розпочав співпрацю з українськими видавництвами у Польщі: газетами «Наше слово», «Наша культура», «Український календар», а згодом і з «Календарем Православної церкви». До них готовив графіку та ілюстрації. Співав у хорах «Дума» та «Журавлі» від початку їхнього існування упродовж 22-х років. Також був учасником парафіяльного хору при церкві оо. василіан на вулиці Мйодовій.
Богдан Боберський займався пристосуванням сакральних і світських споруд для потреб Греко-католицької церкви. Виконав 25 іконостасів для різних храмів Польщі та України. Був великим любителем старовинного мистецтва, знавцем його історії, живопису, скульптури, колекціонером книг, марок і монет. Поважав церковне малярство проф. Єжи Новосільського.
Багато років присвятив роботам, пов’язаним з упорядкуванням могил вояків Української народної армії, які знаходяться на Православному цвинтарі на Волі у Варшаві. Є автором двох пам’ятників, розташованих у генеральському секторі та на місці поховання козаків Армії УНР.
До виходу на пенсію в 1988 році працював у Проєктному бюро «Варсент», де після закінчення спеціалізації займався проєктуванням лікарень.
У 1969 році одружився з Іриною Паньківською, мав дочку Марту. Помер у Варшаві 18 квітня 2020 року у віці 97 років.

Dane cmentarza:

Православний цвинтар на Волі у Варшаві


Numer Kwatery, numer alei i grobu:

Kw. 44–10–13

Opis cmentarza:

Православне кладовище у Варшаві (вул. Вольська, 138/140) – головний православний некрополь польської столиці. Його форма нагадує прямокутник, розташований між вулицями Вольською, Редутовою, Пустоля та Елекційною. Під час заснування територія кладовища поділялася на чотири частини (потім додалася п’ята), що давало можливість організовувати поховання за соціальною ієрархією померлого. Сучасна площа об’єкта становить приблизно 13,3 га. Więcej: https://ukrainskanekropolia.org/cmentarz-prawoslawny-na-warszawskiej-woli/

Źródła:

Запис дружини – Ірини Боберської.

Домашній архів Ірини Боберської.