Нехай віртуальне стане практичним

«Наша концепція – через некрополі показати історію української інтелігенції в Польщі», – розповідає доктор Маріуш Сава, керівник проєкту «Живі у нашій пам’яті – віртуальний український некрополь у Польщі»

На якому етапі зараз проєкт? Перший етап виконано, як ми бачимо на сайті проєкту ukrainskanekropolia.org. Його мали продовжити цього року. Чи так і є?

Можна сказати, що все йде за планом. У 2021 році ми зібрали матеріали про українську інтелігенцію міжвоєнного періоду, з акцентом на кладовищах, де були поховані вояки УНР. На сайті проєкту нам вдалося показати всі найбільші військові некрополі Польщі. З початку 2022 року розпочали реалізацію другої частини. А потім прийшла війна. Ми всі на деякий час перестали жити проєктом. У кожного були свої завдання, пов’язані з тим, що відбувається в Україні. Через кілька тижнів зібралася рада, і ми вирішили, що треба працювати далі, щоб пам’ять про наших предків не була втрачена та ушанувати їх. Принаймні таким способом.

Повне інтерв’ю Павла Лози з керівником проекту доктором Маріушом Савою на сайті українського тижневика “Наше Слово”: Нехай віртуальне стане практичним – Наше слово (nasze-slowo.pl)